Ha elég már a küzdésből: Letehető a karma?

Különös dolog ez a karma. Spirituális körökben számos összefüggésben felmerül. Leggyakrabban a nehéz sors szinonimájaként, miszerint "nehéz a karmád". Előkerül rejtélyes okozóként, amikor egy-egy terápia, vagy kezelés minden valószínűség ellenére eredménytelen marad, hogy biztos karmikus oka van. Amikor egy sorselemző nem találja a gubanc okát, szintén gyakori feltételezés, hogy az karmikus.

A karma, ami meggyötör(?)

A tradicionális tanítások karmának azt a jelenséget hívják, hogy minden cselekedetünk, gondolatunk létrehoz egy energiát, ami mindaddig következmények sorát generálja, amíg ki nem egyenlítődik. Ok-okozat, de semmi esetre sem büntetés vagy jutalom, függetlenül attól, hogy az egyén hogyan éli meg. A szégyen és bűntudat alapú gondolkodásnak ez nehezen értelmezhető. Az efajta beidegződéssel könnyebb


úgy tekinteni a karmára, mint aminek nyertesei és vesztesei vannak, le kell dolgozni, ki kell bírni, meg van írva, stb. Az új energiás felfogás viszont olyan kijelentéseket tesz, hogy a karma már nincs is, el lett törölve, el lehet dobni, le lehet tenni. Mindenki kiválaszthatja, melyik hozzáállás hoz számára felemelőbb valóságot. :)

Karma és életfeladat

Közelebb vihet a megértéshez az életfeladat és a karma fogalmának a szétválasztása. Az életfeladat egy olyan jellemzőnk, amit minden körülmények között megvalósítunk, mert nem egy konkrét tett, vagy cél. Inkább a személyiségünkből fakadó valami, amit mindig megnyilvánítunk, bármit is csinálunk éppen. A karma működése pedig az emberi kapcsolatainkon és az érzelmi nyomógombjainkon keresztül befolyásoló rendszer. Azért jött létre, hogy fejlődésre sarkalljon.A túlélő üzemmódú embert mi más tudná hatékonyabban motiválni, mint az érzelmi drámái és az emberi kapcsolatai? Ez természetesen sokszor nehéz. Az újenergiás gondolkodás más. Kevesebb drámával él, a folyamatos önfejlődés pedig belső igénye. Így a kényszerítő erő kevésbé szükséges. Amennyiben kilép valaki a régi karmából, könnyedebben élhet és fejlődhet tovább. Újabb karmát ugyan teremt, de egy kiegyensúlyozottabb tudatosság nyilván kiegyensúlyozottabb karmát hoz létre.

A "karmaradírozás" után


Könnyedebbé válunk. Kiegyensúlyozottabbak lesznek az érzelmi reakcióink. Például, ha dühösek leszünk, nem annyira, mint régen. Ha magunk alá kerülünk, nem annyira, mint régen. Megérintenek a dolgok, de nem borítanak fel olyan könnyen. Az emberi kapcsolataink átalakulnak. Kevésbé tudnak "ledrámázni" és mi sem manipulálunk tovább annyira. Akik karmikusan voltak jelen az életünkben, elmaradhatnak, és újabb emberek jöhetnek. Új ajtók nyílhatnak.