Kártyavetés

Általában lenyűgözi az embereket, amikor valaki a színes kártyalapokkal a kezében megmond valami olyat, vagy rávilágít valami olyanra, aminek "normálisan" nem lehet a tudatában. Ez valóban érdekes, de ez is sokkal inkább az emberi tudat működésének a sajátossága, mint a kártyáké. Voltaképpen a kártyák csak színes papírok, nem? Megérezni, gondolkodni, felismerni, kifejezni, elmagyarázni, megbeszélni az emberek tudnak. Hogyan is működik mindez?

Amikor két ember, vagy ha úgy tetszik, két tudatosság leül egymással egy közös célért, olyan részleteket is észlelhetnek, amik önállóan rejtve maradnának. A kártyák fogalmi jelentései és szimbólumai ezeket az észleléseket segítenek árnyalni. Napjaink kártyavetői inkább sorsot elemeznek, mint jósolnak, inkább alternatívákat jeleznek, mint végzetet. Sőt! Kifejezetten keresik, hogyan hozhatunk olyan döntést, és hogyan gyakorolhatunk olyan hatást, amivel a lehető legjobb irányba tereljük tovább a dolgokat.

Mi van a kártyákon? Honnan származnak?

A vetőkártyákon elsősorban képek, szimbólumok, számok. Minden kártyához számos jelentés és jelentésréteg tartozik. Aki alaposan megtanulja ezeket, annak az egyszerűbb kódkészletű kártyák is árnyalt jelzéseket adnak. Sokféle vetőkártya létezik. Eredetük többségében legendákkal övezett és a távoli múltba visz. Sokan saját vetőkártyákat dolgoznak ki, rendszerint a régi korokból származókra is alapozva.

A három legismertebb vetőkártya a Tarot, a cigánykártya és a a Lenormand kártya. A cigánykártyáról azt tudjuk, hogy alapszinten gyorsan tanulható, egyszerű kódkészletű, több változatban használták és a cigány népcsoportoktól függetlenül elterjedt volt. A Tarot szimbólumai és jelentése kabbalista, alkimista, ógörög és római mitológiai utalásokkal bír, régi misztériumiskolák tanításai lelhetők fel benne. A Lenormand kártya különlegessége, hogy az álmok képeivel is dolgozik, valamint egyetlen ember, Lenormand kisasszony szellemi hagyatéka, aki Sybilla néven kora arisztokráciájának népszerű tanácsadója volt.