Gyakran ismételt kérdések

Rendszeresen felmerül néhány kérdés arról, hogy veszélyes-e, tényleg csirkévé tudunk-e válni, stb. Komoly és vicces, de fontos kérdések!

  1. Mindenki hipnotizálható? Szinte mindenki, aki képes és hajlandó az általa kiválasztott hipnotizőr utasításait követni. Még az első hipnózis előtt hipnabilitási tesztekkel ez kideríthető.
  2. A gyenge akaratú emberek könnyebben hipnotizálhatók? Gyakran pont fordítva! Kell ahhoz elszántság és koncentráló képesség, hogy egy másik személy vezetésére bízva ellazítsuk állandóan nyüzsgő önmagunkat, és leállítsuk zakatoló elménk.

  3. Láttam olyat, hogy azt szuggerálták valakinek, hogy kapirgáljon. Tényleg csirkének hitte magát? A színpadi hipnózisban rávehetők az emberek akaratuk ellenére dolgokra... Nem egészen. A show hipnózis egy előadói műfaj, ahol ahol kelthetnek ilyen illúziót. Ideális esetben, a jó ízlés határait nem sértő önfeledt játékért. Józan ítélőképességünkkel ez könnyen felmérhető. Akit érdekel, utána tud nézni, hogyan is működik ez valójában.
  4. Mi történik, ha alszom közben? Fel fogok ébredni? Van kontrollom? A hipnotizőr és a hipnotizált alany együtt dolgozik a nap folyamán többször is ismétlődő természetes folyamatainkkal. Hányszor lazulunk el testileg, vagy mentálisan? Hányszor ábrándozunk életünk során révetegen, mégis összeszedetten? Hányszor merülünk bele belső képeinkbe úgy, hogy közben tudatában vagyunk a környezetnek? Egy hipnózis ülés attól hatékony, hogy ezeket összeszedetten használjuk. Ha valami zavaró, nem engedi az elménk végrehajtani. Ha közben alvásszerűnek is érezzük, akkor is halljuk a hipnotizőrt, tudjuk hol vagyunk és a végén fel sem kell ébredni, hiszen nem is aludtunk el.

  5. Ki tud hipnotizálni? Szinte bárki, akitől elfogadjuk és szinte senki, akitől nem. A megértéshez muszáj túlhaladnunk a mítoszokon és belátni, hogy elsősorban önmagunk hipnotizőrei vagyunk! Folyamatosan adunk utasításokat önmagunk számára, sulykolunk önmagunkba szuggesztiókat... Folyamatosan érkeznek utasítások a külvilágból is, amiket ha befogadunk, szintén dolgoznak bennünk.

  6. Ki hipnotizálhat Magyarországon? Betegségek gyógyításakor, érzéstelenítéskor (pl.: fogászati beavatkozáshoz), természetesen orvosok. A komplementer hipnózis alkalmazása nincs orvosi vagy pszichológusi végzettséghez kötve.

  7. De ebben hinni kell, nem? A valóságnak az a természete, hogy működik a maga törvényei szerint, ha hiszünk benne, ha nem. Amennyiben az volt a kérdés, hogy független-e világnézettől: független.

    Folyt. köv.