Mi a hipnózis?

A hipnózis szó a görög hypnos (alvás) szóból ered. Ugyan ellazult, pihentető állapotban vagyunk a hipnózis során, alvásról szó sincs. Bár természetes állapota az elménknek, a mindennapi éber működéshez, vagy az alváshoz képest valóban módosult tudatállapotnak tekinthető. Ilyenkor képesek vagyunk úgy egy dologra fókuszálni, hogy az egyéb ingereket figyelmen kívül hagyjuk. Képesek vagyunk az elemző-kritikus beidegzéseink helyett a tudatunk mélyebb tartalmaira rálátni. Közvetlenül kapcsolódunk a "tudatalattinkhoz". Hipnózist végezhetünk önmagunk (önhipnózis), vagy egy hipnotizőr segítségével.

Amit az elménk végrehajtandó utasításként értelmez, azt igyekszik megvalósítani. Ráadásul a nap bármely percében bármit képes annak értelmezni anélkül, hogy tudatában lennénk. Hogyan lehetséges, hogy mégis képesek vagyunk önmagunk maradni? Mert létezik egy belső szabályzó mechanizmus mindenkiben. Ez a mechanizmus képes a már létező mintákkal összevetni az új adatot. Ha ellentmondásba ütközik, nem feltétlenül őrzi tovább, vagy be sem fogadja a szuggesztiót.

A hipnotikus állapot ismerete valószínűleg egyidős az emberiséggel. Az első egyértelmű utalásokat, egy időszámításunk előtt 3766-ból származó egyiptomi papirusz tekercsen találták. A mai értelemben vett hipnózis, folyamatosan eltávolodott az archaikus mágikus világképtől. Ma már Paracelsus, vagy Mesmer "hipnózis szertartásai" is "misztikusnak" tűnnek a hipnózis jelenlegi gyakorlatához képest. Vajon mit szólnánk a történelem előtti idők szuggesztiós gyakorlataihoz, ha láthatnánk?

A hipnózis alkalmazhatósága széles körű. Orvosi és pszichológusi gyakorlatban, alternatív terápiákban is hatékony eszköz, és egy speciális előadói műfajban, az ún. színpadi hipnózis során. A hipnózis képzésekkel nagy szakmai szervezetek foglalkoznak az egész világon, amelyek az alkalmazáson és oktatáson túl a hipnózis kutatásával és folyamatos fejlesztésével is foglalkoznak.